Kinezi obećali: Novac za autoput Banja Luka-Doboj do kraja mjeseca

Bez autora
Oct 16 2011

Odobrenje kredita kineske banke EXIM od 401 miliona evra za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj se očekuje najkasnije za dvije sedmice, rekao je u petak Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS". Naime, Kineska kompanija za puteve i mostove (CRBC) će graditi 72 kilometara dug autoput, a EXIM banka će kreditom pokriti kompletan iznos potreban za izgradnju, čime bi putovanje od Banjaluke do Doboja bilo skraćeno za oko sat vremena. Predugovor je, krajem avgusta, Vlada RS sa delegacijom iz Kine potpisala u Doboju, a tada je i najavljeno da bi odobrenje kredita uslijedilo za dva mjeseca. Tražili su dodatne informacije i dokumente koje su im u međuvremenu dostavljeni. Sljedeći korak bi trebalo da budu završni pregovori sa bankom o finalnim detaljima samog kreditnog sporazuma. Krajem oktobra bi trebalo da se očekuje konačna odluka, a nakon toga slijedi potpisivanje kreditnog sporazuma. Očekuje se jedan zajednički sastanak, odmah nakon odobrenja kredita, a nakon toga će Narodna skupština RS razmatrati kredit. Ukoliko glasanje bude pozitivno, što je za očekivati, kreće izrada izvođačkog ugovora.

Kinezi obećali: Novac za autoput Banja Luka-Doboj do kraja mjesecaOdobrenje kredita kineske banke EXIM od 401 miliona evra za izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj se očekuje najkasnije za dvije sedmice, rekao je u petak Dušan Topić, direktor "Autoputeva RS".

Naime, Kineska kompanija za puteve i mostove (CRBC) će graditi 72 kilometara dug autoput, a EXIM banka će kreditom pokriti kompletan iznos potreban za izgradnju, čime bi putovanje od Banjaluke do Doboja bilo skraćeno za oko sat vremena, pišu Nezavisne novine.

Predugovor je, krajem avgusta, Vlada RS sa delegacijom iz Kine potpisala u Doboju, a tada je i najavljeno da bi odobrenje kredita uslijedilo za dva mjeseca.

"Tražili su dodatne informacije i dokumente koje smo im u međuvremenu dostavili i čekamo. Sljedeći korak bi trebalo da budu završni pregovori sa bankom o finalnim detaljima samog kreditnog sporazuma. Krajem oktobra bi trebalo da očekujemo konačnu odluku, a nakon toga slijedi potpisivanje kreditnog sporazuma", rekao je Topić.

Dodao je da se očekuje jedan zajednički sastanak, odmah nakon odobrenja kredita, a nakon toga će Narodna skupština RS razmatrati kredit. Ukoliko glasanje bude pozitivno, što je za očekivati, Topić je rekao da kreće izrada izvođačkog ugovora.

"Ukoliko sve prođe kako očekujemo, u toku zime može biti očekivana finalizacija svega toga, tako da bi u rano proljeće mogli da krenu konkretni radovi na samoj trasi", pojasnio je Topić.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza RS, nam je ranije rekao da očekuje da će oko 70 odsto poslova na autoputu raditi domaće kompanije, te dodao da će autoput biti pušten u saobraćaj za tri godine.

"Kinezi su se obavezali da to urade u tom roku. Ja vjerujem da će to tako i biti jer oni imaju i kapacitet i mogućnosti da to završe, uz korištenje domaćih resursa, ne bi trebalo da taj rok bude probijen. To je jedna od najvećih kineskih kompanija koja radi gotovo 60 odsto infrastrukturnih poslova u Kini. Prošle godine je imala realizaciju preko 120 milijardi dolara. Pravila je najsloženije objekte iz oblasti građevine, pogovoto kada je riječ o putnoj infrastrukturi", rekao je Čubrilović.

Kinezi su sami obećali da će autoput pustiti u saobraćaj 1. jula 2014. godine, na dan Komunističke partije Kine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik